Dag ett – Operationsdagen

Del I
Operationsdagen. Morgonen började med en tidig väckning. Hade fått ett samtal dagen innan från sjukhuset där de bad mig  att infinna mig på Huddinge sjukhus 07:15, under telefonsamtalet fick jag även information om att jag skulle fasta från midnatt och framåt samt duscha innan besöket. Jag var på plats i tid och letade upp avdelningen där jag skulle vistas under dagen och då jag var första patienten för dagen fick jag påbörja operationsprocessen direkt. Det hela började med att jag fick en massa tabletter, bland annat alvedon och voltaren, som skulle hjälpa mig med smärtan direkt efter operationen. Efter tabletterna bad de mig gå på toaletten och sätta på mig en ursnygg sjukhusskjorta, sedan la jag mig ner i sängen. Efter någon minuts väntan kom kirurgen och pratade med mig om några generella saker som allergier och överkänslighet för mediciner, efter samtalet blev jag utkörd från rummet in till operationssalen. I operationssalen fick jag byta säng till en riktigt varm värmedyna, där jag skulle ligga under operationen. Jag fick dropp och blev bemött av flera narkosläkare som skulle söva ner mig med hjälp av narkos, anestesi. Jag fick andas in syrgas i några minuter genom en mask, vilket var jobbigt då man fick ta väldigt djupa andetag för att kunna andas. När de sa att allt var klart berättade de att jag snart skulle somna in och att jag borde tänka på något kul. Efter några sekunder kände jag en konstig smak i luften jag andades och så somnade jag.

Del II
Det kändes som jag varit nedsövd i bara några sekunder när jag vaknade, med samma tankar i huvudet, vilket överaskade mig rejält! Jag hade otroligt ont och fick morfin till smärtan, vilket gjorde mig riktigt glad, trots omständigheterna! Jag kände att jag blödde i halsen och varje gång jag svalde så rann blod ner i magen, vilket gjorde mig riktigt illamående, dock spydde jag aldrig! På uppvaket låg jag i någon timme, helt borta av morfinet. När de ansåg att jag var redo att åka in på den vanliga avdelningen där jag skulle få tillbaka krafterna så körde de upp mig till avdelningen. Operationen tog runt en timma, och jag var uppe på avdelningen igen vid 10:00. Därifrån somnade jag till och från i timmar, tills en sköterska kom in med en piggelin och ett glas saft. När jag tvingat i mig saften och glassen bad de mig resa mig upp och gå på toa. Jag gick med haltande steg till toan och försökte kissa, vilket av någon anledning inte fungerade. Har aldrig någonsin känt mig så svag, mina ben kunde knappt bära mig. Jag gick tillbaka till sängen, illamående och skakig. Somnade direkt och vaknade upp av en sköterska som bad mig göra ett till försök på toaletten för att få igång kroppen igen efter narkosen, vilket fungerade. Resten av dagen somna jag till och från, hade känslan av svaghet i flera timmar, fick i mig lite ljummen fisksoppa på kvällen, vilket pigga upp mig ganska rejält. På kvällen satt jag i TV-rummet med flera andra som blivit opererade och blivit av med halsmandlarna och när allt kul på TV var över så gick jag och la mig, somnade ganska snabbt då jag fortfarande var trött, trots jag sovit hela dagen. Smärtan var inte så farlig, då jag knaprat Citodon och Voltaren hela dagen.

7 thoughts on “Dag ett – Operationsdagen”

  1. Jag operera bort halsmandlarna för flera år sedan, tack för kul läsning! toppen inlägg!

  2. Jag opererade bort min för precis en vecka sen idag. Och känner verkligen igen allt.! Smärtan som går till öronen är obeskrivlig å nedstämd är bara förnamnet…! Smärtstillandet sitter bara i högst två timmar å dom sover ja mest. så har inte kunna äta på hela denna veckan nästan. MEN dag 9 så kan man hoppas att d blir bra här också.. =)
    Tack för en bra läsning

  3. Låter ju som det gick ganska bra, jag ska opereras 1 Februari, Var idag och kollade på salen, höll på att svimma tre gånger för jag var så nervös, men jag hoppas att allt går bra. Har läst om massor av operationer nu och jah, jag får väl hoppas på det bästa 🙂

  4. Jag har opererats igår för samma sak. Och jag var bara lite nervös men jag undrar varför din opration tog en timme? min tog en halv timme fast dom sa att det går snabbt och kommer ta tio minuter.
    Nu har jag bara ätit lite yoghurt några glassar och en banan. Länktar till riktig mat.

  5. Hej, använde de laser på dig när halsmandlarna togs bort? Ska nämligen också genomgå en tonsillektomi.. lite nyfiken!

  6. Nej! De blev bortskrapade och såren lämnades öppna för att läka av sig självt.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *