Dag tio – Sista dagen

Del I
Sista dagen och inlägget i bloggen. Jag vaknade upp, inte mycket som besvärade mig i halsen. Bestämde mig för att gå gå ut och köpa en pizza, gjorde lite ont att äta men inget som stoppade mig. Jag gurglade fortfarande halsen, tog voltarentabletter men struntade i smärtstillande (även om voltaren har en mild smärtlindrande effekt..) och kände mig fri från helvetet som varade några dagar. De vita beläggningarna var fortfarande lite väl geggiga men inget jag oroade mig för. Kändes fortfarande tydligt dock att jag varit och opererat mig, så jag var inte helt återställd, men väldigt nära! Väldigt lättande.

Del II
Då ungefär allt dramatiskt är över och inte mycket finns kvar att skriva så vill jag passa på att tacka dig som läsare i det här sista inlägget för att ni följt igenom alla tio dagar, jag hoppas du fått mer insyn i hur det är att operera sig och lite vad som kan hända och hur det hela känns. Om du ska operera dig, lycka till!

Och förresten… Tycker du att bloggen varit hjälpsam, informationsrik och rent av bäst av alla bloggar på internet som berör halsmandelsoperationer? Vill du ge något tillbaka? Jag har lagt ner otroligt många timmar på att ordna den här tjänsten till er, både på skrivande och underhåll; tycker ni att jag är värd en slant blir jag evigt tacksam till er för minsta lilla gåva. Det mesta av pengarna går till server och domänkostnader, så hjälp sidan att leva så fler får tillfälle att läsa!


62 thoughts on “Dag tio – Sista dagen”

 1. Tack så jättemycket för läsningen! Tog bort mina för 4 dagar sedan och har mig ett litet helvete, skönt att höra att det försvinner någon gång 😛
  Tack tack igen!

 2. Bra blogg. Är lite rädd med tanke på att jag ska göra ingreppet, men det är skönt att du skrev om det, konstigt nog lugna det mig lite!

 3. Oj! Har planerat ett ingrepp under hösten men nu blev jag lite orolig. Hade nog tänkt mig att det skulle gå att göra lite sådär i förbifarten… Vet inte hur mkt jag kan vara borta från studierna. Hoppas att det går bra…

 4. Känns som jag kunde skrivit det här själv. Är på dag sju och vaknade upp med blödningar i halsen i natt. Ska nu in till sjukhuset och det känns tryckt att veta att detta kan vara toppen på helvetet och att det försvinner sen.
  Ps. Skrattde väldigt igenkännade på hungerlängtan. Pizza och tacos är det jag dagdrömmer om nu förtiden 😉

 5. Kanon info!

  Jag bor i Dubai och varje år när klimatet ändras här så åker jag på streptokocker. Jag har extremt stora tonsiller men lider inte av dem förutom när de blir inflammerade. Den här gången är det värre än nånsin och jag har även smärta vid öronen och i nacken upp mot huvudet. Överväger starkt att operera bort tonsillerna, var just i kontakt med mitt försäkrings bolag här och de står för alla kostnaderna, däremot så är jag fortfarande lite skraj för ett sådant “stort” ingrepp. Ni andra som opererat bort tonsillerna, har ni ngn gång efter att halsen läkt ihop ångrat er?

  Tack för en fantastiskt detaljerad blogg!

  Mvh Margus

 6. Sitter här & läser din blogg med sjuk smärta som strålar mot vänster öra och hals. Kl. är 05.00, är inne på dag 7 efter min operation. Känner precis som Sanna som skrivit innan, det kunde varit jag som skrivit i din blogg! Jag har bara haft Voltaren & Panodil! skall ringa till läk. för att höra om jag inte kan få det där bedövande gurgel medlet iaf! Tack för att du bloggat så jag vet att min smärta är “som den skall”. Hade funderingar på att åka in till akuten för min smärta. Jag inser nu att det bara är att hålla ut i några dagar till…
  Mvh Suzzie

 7. Bra blogg, letade efter något som detta innan jag opererade mig. Tror att detta kan hjälpa många!

  Känner igen mig delvis, mina åkte ut för ca 5 månader sedan.

  Har haft stora problem med mandlarna, dessa blev så stora att de stötte emot varandra och jag har haft operationen inplanerad 2 ggr innan men fått avboka då jag inte haft tid. Detta med tiden funderade jag på mycket och jag är glad att jag såg till att jag hade tid att läka när jag väl opererade mig.

  Hade jag fått välja hade jag helst legat inlagd i de 13 dagar det tog mig innan jag slutade vara paralyserad av smärta, helst sövd och i en djup morfinkoma. Så ont gjorde det ibland. Det skall även vara sagt att jag härdade hela läkprocessen på enbart alvedon och voltaren, vilket gjorde det värre än för många andra. Smärtan i öronen var ibland HELT SJUK.

  Som sagt, när ni gör denna operationen se till att ha tid att vara borta nästan 2 veckor från jobb/skola och förvänta er inte att kunna kommunicera eller göra någonting under de första 6-7 dagarna.

  Dock är det värt det, jag mår MYCKET bättre nu efteråt!

 8. Hej.
  Man har svårt att tro att det kan göra så DJÄVLA ont.
  Det är dag 7 för mig nu,å börjar undra varför jag gjorde detta.

  Mvh Daniel

 9. Tack för en bra blogg!

  Jag läste den i somras när jag blev rekommenderad att ta bort halsmandlarna och nu läste jag den igen 6 dagar efter operationen. Det är intressant hur olika folk upplever det. Jag hade knappt ont alls de första två dagarna, sen dag tre slog det till med smärta. Jag käkar alvedon och diklofenak och det funkar bra, även om man får stå ut med smärta innan det hunnit verka. Det värsta är att sova tycker jag. Jag har läst om folk som verkar kunna sova hur länge som helst efter operationen och du verkar inte heller ha haft jättemycket problem med det. Jag vaknar direkt så fort diklofenaket har slutat verka. Har inte sovit längre än typ fem timmar i streck sen operationen tror jag. Och sover jag på rygg och blir torr i munnen så är det ett helvete att svälja när jag vaknar. Å andra sidan har jag inget illamående alls i princip och jag har inte blödit nånting. En enda gång har jag sett en strimma blod i salivet. Jag var lite nyfiken innan jag opererade mig om det skulle va värre än gallstensanfall (som jag hade för sex år sen), och än så länge tycker jag inte det. Men då hade jag ju heller inget smärtstillande. Så om nån har haft gallsten så kan ni ju jämföra där 😛

  Nåväl, bra att få ta del av andras upplevelser!

  Mvh
  Karl Johan

 10. För egen del är snart dag 3 över.. Bara hoppas jag slipper genomgå allt som du fick. Och att slutligen mödan är värt allt. Jag fick även Propavan av doktorn att sova på även om det funkade dåligt. Så strålstadiet nästa då för mig…

  Tack för din text

  M

 11. Hej!
  Bra blogg tycker jag men för att lugna en del lite så kan ja säga att jag är inne på dag 8 efter operationen och har bara klarat mej på alvedon utan problem än, hade inte speciellt ont direkt efter operationen och har inte haft det sen heller förrän igår när ja började känna av det lite vet inte varför men tror de släpper snart.

  mvh thomas

 12. Grymt intressant,

  Jag funderar pa att gora den, for att jag lider otroligt av halsmandel-sten, de dar ackliga vita grejerna som luktar skit.

  Det ar latt vart en veckas lidande for att bli av med problemen, men jag ar lite mera tveksam efter att ha last det har…

  Far se… Maste ha starka grejer i sa fall!

 13. Hejsan!

  Jag sitter sjalv inne pa 3e dagen efter operationen och ar sahar langt positivt overraskad. Detta till trots for att jag samtigit som jag tog bort mandlarna blev tvungen att operera ena bihalan! Sahar langt tycker jag att smartan kan motsvaras med en ordentlig halsfluss och serr absolut ingen anledning till varfor nagon ska tveka pa att gora ingreppet. Men som sagt, har ca 1v kvar innan jag ska saga for mkt. Men skriver en “dagbok” som jag tankt dela med mig av som ett kompliment till denna bloggen 🙂

  Mvh
  Martin

 14. Hej! Skrev här tidigare och kommenterade under min sjunde dag efter operation. Skriver här igen, bara för att berätta hur dagarna fortsatte för mig.
  När jag skrev så hade jag haft min första blödning (ja, jag hade fler) och åkte till doktorn dagen efter för att kolla upp det. Nu är det så här att min läkare visar sig vara inkompetent, så det jag berättar nu handlar väldigt mycket om det och otur.
  Jag åkte dit och han kollade snabbt på mig i halsen och sa att allt var bra. När jag bad honom att ta blodprover på mig för att se att det inte var en infektion, så sa han bara att det inte behövs eftersom han kan se om det är en infektion eller inte. När jag sedan frågade om vad jag skulle göra om jag fick en till blödning, fick jag svaret:
  “Så länge det inte är en jättekraftig blödning, behöver du inte göra något mer än att suga på en isbit och lägga en iskrage i nacken”.
  Så med detta åkte jag hem (kan tilläggas att jag inte fick mer smärtstillande, eftersom han sa att det skulle försvinna när som helst…jag kunde knappt prata för jag hade så ont. Gick på panodil och diplofenak då).
  Samma dag några timmar senare börjar det störtblöda i halsen igen. Denna gången blödde det nästan genom näsan med, så jag kände att det var bäst att åka till akuten i säkerhetsfall. När jag väl är där tar dem det jätteseriöst. Jag tas in direkt, de tar massa prover på mig och jag får träffa en läkare där. Han i sin tur blir jättearg när jag säger hur mycket jag blött och att jag gjort det mer en än gång. Han säger att en kraftig blödning är när man blöder en matsked blod. (jag hade vid det här laget sammanlagt blött dl med blod). Jag blev inlagd direkt, fick dropp, och blodförtjockningsmedel. När jag väl är där är jag väldigt illamående, och eftersom jag svalt så mycket blod de senaste dagarna (magen tål inte sitt egna blod) så blev det så illa att jag spydde väldigt mycket blod. Diagnosen jag sedan fick var att jag hade en halsflussinfektion (därför min smärta var så hög) och hade ett blodvärde på 90. Jag fick fantastisk hjälp där, och gick nu på pencilin, blodförtjockningsmedel, järntabletter och starkare smärtstillande. Jag var sammanlagt inlagd 2 dygn innan jag fick åka hem. Efter detta började jag ÄNTLIGEN bli bra igen. Och tre veckor efter min operationsdag var jag helt frisk igen.
  Detta var mitt (hittills) livs värsta pärs. Men anledningen till att jag skrev det här är inte för att skrämma andra att inte göra operationen, utan för att upplysa så att ni kan kräva mer om ni hamnar i samma situation. Alltså, tillåt aldrig att en läkare inte tar blodprover på dig om du misstänker en infektion. En blödning är alltid mer eller mindre allvarlig, ta det seriöst och ring sjukvårdupplysningen.
  Just då i stunden undrade jag ofta om allt verkligen var värt det. Men i slutändan är operationen värd att göra om du har problem med halsmandlarna. Jag hade tidigare 9 halsfluss omgångar på ett halvår och har inte haft det sedan operationen, och kom ihåg: Jag hade väldigt stor otur OCH en kass läkare. Så tveka inte att göra den, men kräv mer hjälp om ni behöver det! Läkaren vet inte alltid bäst.
  Ta Hand om er! /Sanna

 15. Halsmandlarna ut!
  Jag har haft problem sedan 10 år tillbaka och bestämde mig för några veckor sedan att jag orkar inte med ett liv med gula klumpar som luktar skit i munnen och blir för lätt sjuk.
  Nu ligger jag på sjukhus i tyskland och är inne på dag 5. Näst allt av det som är beskrivet här på bloggen har hänt mig. Alla som varnade mig innan om att det gör ont trodde jag var lite veklingar men måste säga att det gör sjukt ont ibland.
  Hoppas min sista dagar blir lite lugnare än vad som beskrivs här…
  Jag vill inte åka ambulans eller åka till akuten. 🙂

  Kan du inte beskriva din känsla 3 månader före och efter operationen?
  Det vore spännande läsning.

  /Mattias

 16. Bra blogg, jag är på dag 10 och är glad att jag inte googlat denna helvetesoperation innan Op :). Allt stämmer i princip, jag har och har haft så sjukt ont över öronen så jag blev till slut tvungen att kolla om ngn skrivit om det…. Mindre smärta fr.o.m. Idag iaf och till råga på allt -8 kg då man fastar över jul o nyår 🙂

 17. Tack för bloggen och alla inlägg! Jag har själv stora mandlar som
  läkaren nämnt kan tas bort. Däremot har jag väldigt mycket studier
  för tillfället och nu vet jag att ev. operation bör vänta… känns tufft att behöva vara borta så pass länge.
  Så stort tack för allt ni skrivit!

 18. Rolig läsning, man känner verkligen igen sig. Är just nu inne på dag 9 och smärtan har äntligen börjat släppa lite.
  Något som jag tyckt varit jobbigast är slemet som man fått i munnen varje natt. Varenda morgon har jag vaknat och haft hela munnen full med slem som luktar och smakar skit, ändå har jag borstat och sköljt munnen både morgon och kväll.
  Men det positiva är att jag gått ner 6 kg och fått mindre mage.

 19. Tjena.

  Ska göra operationen nu på Tisdag, blev minst sagt lite nervös efter att ha läst detta! Hoppas bara inte jag råkar ut för allt detta!

  Hade trott att det skulle räcka med att va hemma resten av veckan + helgen från jobb, tänkt lite fel? Eller vad säger ni som varit med om det? Hur länge bör man vara hemma? Jobbar på lager, alltså rätt så fysiskt arbete.

  Tacksam för synpunkter!

 20. Jag opererade mig igår och än så länge känns det inte värre än lite vanligt ont i halsen. Är lite grötig, tjock och när jag sväljer så ömmar det lite bara.
  Läkaren sa att dag 5-7 kommer vara värst så det är ju något att se fram emot 😐

  Vill tacka för bloggen, jag läste igenom den när jag blev erbjuden möjligheten att ta bort halsmandlarna. Läste igenom den igen dagarna innan. Det är bra att fylla på med information, så man vet vad man skall och inte skall göra.

  Jag beslutade mig att blogga om det också. Det kan ju alltid vara bra med fler källor, dessutom kan det vara roligt att ha kvar för egen del. Man glömmer ju gärna smärtan 😉
  Här är början på min blogg:
  http://www.mest-blandat.com/p/halsmandeloperation.html

  Återigen, tack för informationen här! 🙂

  /Mac

 21. jag är inne på dag11, och jag har tröttnat totalt! är så sugen på tacos och knäckebröd och gröna äpplen, men framförallt chips;) femte dagen spydde jag eftersom jag knappt fått i mig något och åt voltaren och alvedon. men först idag kändes det bättre, har ätit mycket fiskbullar och mos, lättsvalt!:D

 22. Hej!
  Är det någon som har operarat bort halsmandlarna som vet när man kan börja sjunga igen, det har nu gått 11 dagar sen operation och jag har nästan inte ont alls längre men känner mig lite svälld i gommen och tungan fortfarande.
  Jag låter inte som förr när jag pratar säger mina kompisar och jag är orolig för att min röst förändras mycket. På operation sa dom att dom skulle vara extra försiktig med stämbanden så att de inte skulle bli skadade eftersom jag sjunger. Min läkare sa att det kan bli en viss skillnad på rösten och att det isåfall är resonanslådan som gör att det låter annorlunda. Är det någon som har erfarenhet av detta och isåfall undrar jag om rösten blir ljusare eller mörkare efter operationen?

 23. Tack för bra blogginlägg! Jag själv ska operera mig om 3 dagar. Jag är lite orolig inför operationen, men vill verkligen ha bort mandlarna som är så svullna och har massa streptokocker. Hoppas det går bra..

 24. Jättebra blogg 🙂
  Jag är ganska tålig mot smärta men det här är grymt jobbigt!
  Är nu inne på dag 8 och har otroligt ont i öronen!
  Men det är väl bara att bita ihop och försöka stå ut ett par dagar till…..

 25. Mycket bra och intressant läsning på din blogg. Ett bra initsiativ att skriva om detta !! Jag har en dotter på 5 år som om några dagar ska ta bort halsmandlarna. Vet nu lite mera om hur det kan upplevas.

 26. Ser att denna bloggen är sen 2010 men provar att skriva lite ändå.

  Jag är på dag 5 , Just nu ångrar jag operationen men vet att det kommer kännas bra om några dagar..

  Jag har alltid trott att jag har haft hög smärtgräns , oh har nästan aldrig behövt ta smärtstillande i olika situationer.

  Men detta är ett HELVETE .. Jag har nog otur också.
  Har testat 6 olika mediciner dessa dagarna, den ena gav magkatarr den andra fick jag svårt att andas av , den tredje gjorde mig bara yr utan att ta bort smärtan …. osv…

  några dagar kvar på detta lidanade…

  Har knappt fått i mig någon mat heller, för ALLT smakar precis som den äkliga lukten som blir av sårskorpan i halsen. *spy*

 27. Hej! Jag är inne på dag 6 nu och har inte haft några problem alls.. Visserligen så har jag inte ätit någonting annat än milkshakes från mc donald’s samt nyponsoppa.

  förresten, TIPS TIPS. drick milkshake. det bedövar hur gott som helst och dessutom så kändes det som att det svullnaden gick ner hur snabbt som helst. ifall du har för ont för att suga ur sugröret när du är svullen så ställ den i kylen i 25 min så rinner det lättare.

  Mycket bra blogg!

 28. hej
  Bra blogg, jag ska ta bort mina snart, lite orolig är man.
  Men som du skrev att det går över.
  Jag ska ta bort mina av flera anledningar, mest för att jag har ofta halsfluss.Men när jag får halsfluss har jag svårt att själv läka så jag måste äta penicillin, jag har redan dålig immun försvar och det för minskas när man äter penicillin. Jag går på ätstörningsenheten och kämpar för att gå upp i vikt och varje gång jag får halsfluss går jag ner 1 kg, plus att jag har en hud sjukdom (psoriasis) som blommar upp så fort jag blir sjuk. Min lilla historia.
  Jag hade flera undringar om själva ingreppet och vad som händer efter. Men inte så mycket nu, efter att jag läst din blogg
  tack!

 29. Hej!
  Jag ska göra en operation om 2 veckor. Var hos läkaren förra veckan, hon sa att jag hade en kronisk infektion i vänster halsmandel. Det menas med att de 2 peicillinkurer jag fått de senaste 7 vekorna inte har hjälp ett dugg. Hon sa att den var “gigantisk” odagrant! Den är ganska stor, täcker halva svalget vilket gör det svårt att svälja och gomspenen ligger ganska fel nu vilket kan ge kväljningar.
  Jag läste denna bloggen för en dryg vecka sen innan jag visste att jag skulle göra denna OP, har nu läst dne igen och gjort mycket research på vilken mat man kan äta och hur det kan vara efteråt.
  Har tagit ledigt från skolan 2 veckor, för mig ganska lätt med tanke på att jag pluggar på gymnasiet. Dock hade jag inget val att göra denna operationen om jag ville bli av med skiten (då jag inte kan prata ordentligt, sjunga – vilket jag älskar- eller träna. Kan inte gå upp för en trapp utan att få svårt att andas.
  Läkaren sa att det inte var ovanligt med ensidig svullnad men den var tydligen ovanligt stor. De ska skicka in mina mandlar på lab. när de väl är ute. Ska bli ganska spännande ändå med tanke på att jag aldrig har opererats förut.
  Har också hört att man kan gå ner en del på detta, vilket jag bara blir glad över – då jag har en del som ändå ska bort 😉 så blir bara glad på de delen.
  Tack för en riktigt bra blogg, ger en riktigt bra insyn på hur det kan vara. Tänker själv skriva en när jag gjort min och följande dagar tills det i princip är bra 🙂
  Tack än en gång för en bra blogg – ha en bra fortsättning och hoppas att du slipper framtida halsproblem (har hört att man fortf. kan få halsfluss :S)
  Sayonara!!

 30. Den här bloggen var mest skrämmande för mig.
  Idag är det 10 dagar sen jag opererade mig, och jag har fortfarande så pass ont att jag måste äta värktabletter men det är inte så farligt. Jag har inte haft några blödningar, svårt att andas osv. Jag har haft ont i halsen, och vissa dagar, 5-7e var det som värst, men Diklofenac fick mig att glömma den smärtan större delen av tiden.
  Det jag har varit/är mest orolig över är att jag ska få en infektion, så att det kommer ta ännu längre tid att läka.. Jag vill ha tillbaka mitt liv, och jag behöver även sätta igång med plugget igen. Men vad gör man.. Jo, man sitter inne och väntar på bättre tider. Jag hoppas verkligen min hals repar sig snarast.

 31. Gud vilken bra blogg, är dock glad att jag inte läste den innan operationen då jag är otroligt nojjig. Jag är inne på dag 5 nu och tycker att sen dag 2 har det varit ett helvete! Jag har dock inte haft några blödningar eller ofantliga smärtor i öronen, men visst har även jag haft ont där. Jag anser mig själv att vara en person med hög smärttröskel men just nu ångrar jag hela operationen och förstår inte varför jag gav mig in i detta. Självklart vet jag att det kommer vara värt det (jag är en av de som har “konstant” halsfluss).

  Jag blir imponerad av att läsa vad människor har ätit mycket, då jag bara får i mig några skedar lättfil om dagen och lite vatten om jag har tur. Min smärta sitter alltså framförallt i halsen, och för att beskriva det känns det som att små bitar aluminiumfolie har satt sig fast i såren. Jag vet att det inte är bra att äta voltaren på tom mage, men om man gråter av att dricka några klunkar vatten är detta en stor framgång för mig! Precis som Rebecca har även jag haft sug efter gröna äppel och knäckebröd men även pizza sen dag 2. Jag längtar tills den dag jag kan inta fast föda! Eller föda överhuvudtaget.

  Dock trodde jag att jag skulle kunna gå tillbaka till studierna dag 7 och att all smärta skulle vara som bortblåst då. Men detta är alltså inte fallet?
  Har också hört att man kommer att hosta upp skorporna när de är färdig läkta och att detta inte är någon trevlig upplevelse, men jag har inte läst någon som gjort det? Händer det ens eller har min doktor och mina nära spelat mig ett spratt?

  TIPS TIPS TIPS till alla er som har ont i halsen, det är väldigt lindrande att ha en sk iskrage, eller för min del en påse med frysta ärtor på halsen när smärtan är som värst. Det dövar den en del, och om du samtidigt försöker suga på en isbit blir det ännu bättre effekt.
  Jag fick som tips av min doktor att tugga tuggummi emellanåt för att slippa (och stoppa) ont i öronen, jag antar att det är därför jag inte haft en sådan fasansfull smärta där.

  Hoppas alla era halsar där ute repar sig och gör det bästa utav situationen!

 32. Hej!
  Opererade mig den 12/4 pga regelbunden infektion och STORA tonsiller. De första 4 dagarna va problemfria o ja kunde dricka soppa o vatten vanligt men dag 5 och 6 började jag få ont! Dag 7 (idag) åkte jag till sjukhuset av smärta/feber/kallsvettning och pga att mina smärtstillande slutade verka men dom sa att det gjorde så ont som det skulle göra! Nu är jag inne på dag 8 (kl är efter 00) och det börjar avta! :S 😀
  Får hoppas att det förblir så!

 33. Hej! Jag är inne på dag tre, och är mer eller mindre vettskrämd efter att ha läst detta. Har ju haft sjukt ont både idag och igår, kan det verkligen bli värre?? Hade ju trott att det värsta kunde vara över efter dag tre? Min OP-läkare sa att det var väldigt olika..
  Jag har inte varken vågat eller velat äta nån fast föda ännu, så det får bli glass och soppa i dag och imorgon… till vidare. :/ Finns det ingen som har nåt bra att säga ? 😀 Ge mig lite falska förhoppningar om att det släpper imorgon.. haha. Usch vad jag ångrar detta. Mvh Sara

 34. hej igen! ville bara följa upp mitt tidigare inlägg, då jag är inne på dag 8 efter OP. Kan ju börja med att allt aaaallt har stämt precis in på det som hänt för er andra förutom akutbesök och blödningar… 😛 det börjar dock avta och jag kan faktiskt äta det mesta nu, förutom hårt och starkt. 😀 vaknar fortfarande på natten eller tidigt på morgonen av att det värker i öronen, men största delen av dagen är det helt okej efter dicoflenac och citodon. nu ser jag fram emot att komma tillbaka till livet och SLIPPA citodonen som gör mig helt bedövad, gungig och illamående. det mesta gråa snusket är borta i halsen och kvar är två stora gapande gluggar, haha. ser aningen lustigt ut..
  Ville tacka för den här bloggen, hade jag inte hittat på den så hade jag säkert åkt till akuten flera gånger och försökt övertyga dem om att jag var döende! Lycka till till alla er andra som skall göra detta ingrepp. Självmordstankarna går faktiskt över efter ett tag 😉 //Sara

 35. Hejsan

  Mycket bra blogg alltså :)!

  Idag är det dag 4 sedan jag opererade mig.
  Igår var första dagen jag fick ner någon slags föda överhuvudtaget och idag har det känts bra fram till nu. Värken börjar komma och stråla upp mot öronen. Tror att natten och mina kommande dagar kommer bli hemska. Vill bara bli frisk. Men jag antar att det är värt det sen när allt är läkt. Det kan ju inte ta mer än 4 veckor för det hela att vara borta : )

  Önskar er alla lycka till!

 36. Jimmy här igen, kan ju uppdatera lite till ifall det är ngn som läser kommentarerna. Idag är det dag 8. Har inte ätit någon vanlig mat ännu och det gör mig väldigt irriterad ibland. Kvällen på dag 4 började det svida mer och mer i halsen och jag har haft ett helvete fram tills idag, tror det börjar släppa mer och mer nu. Det vita i halsen börjar försvinna mer och mer. Tror att jag kommer kunna äta lite normal mat i helgen, längtar som fan.

  Kan lägga till att jag har opererat mandlarna innan, då skar dem bara av halva mandlarna.. Då hade jag bara smärta i dag 4.. sen gick allt över i princip. Trodde aldrig att denna operationen skulle vara så jobbig att genomgå, har ju fan inte kunnat äta mat på 8 dagar, helt sjukt.

  Aja, det kommer iaf bli bättre när jag mår bra igen. Innan kunde jag knappt sova pga andningsnöd osv.

  Ni som funderar på att göra operationen, gör den. Meeeeen, räkna med smärta i flera dagar och att det känns som att tvätta ett sår i halsen när ni dricker vatten.

 37. Dag 13.. Nu är det värsta över. Kan äta det mesta om jag tuggar det bra, dock inte det som är väldigt kryddat eller väldigt varmt. Har haft ont på vänster sida nu i 4 dagar när jag har vaknat.. men det har släppt under dagen..Idag har det varit mkt bättre och jag kör endast på alvedon. Vilket helvete det har varit dessa dagar. Skönt att det ljusnar nu.

 38. Trodde inte det skulle göra så ont som det har gjort. Läste Allt om operationen innan jag la mig på operationsbordet, och tvekade in i det sista om jag verkligen skulle göra den. Nu är den gjord och det är bara framtiden som kan utvisa om det var värt det här. För det gör otroligt ont ibland. Smärtan kommer och går. Imorse kunde jag äta en mjuk smörgås och på eftermiddagen idag har jag haft så ont, strålande ut i örat och ner i halsen.
  Idag är det dag 5, och dom säger att dag 5-7 ska vara värst.
  Dag 3 hade jag så ont så jg åkte in på akuten….dom gav mig något gurgelvätska som jag ska använda när det är som värst. Och det fungerar. Jag får även Voltaren, Alvedon och oxycontin (morfinmedicin) men det gör djävulskt ont ändå…hoppas all den här smärtan är värd det….
  Tålamod är det man får ha…räkna med 14 dagars smärta. Så blir det en glad överaskning om det blir kortare tid….
  Vill bara gråta, känner mig deppig och slut….

 39. Hej Allihop1

  Är nu i Thailand efter att ha opererat mig.

  Jag har tagit bort mandlarna, gjort snark operation, septumplastik och även tagit bort en del av nedre näsmusslan (turbinates).

  Allt detta med laser, fast med den permanenta lösningen, inte den tillfälliga.

  Är nu post op dag 4 och överlever… Var tufft de första 3 dagarna dock…

 40. Nu är det post op dag 5 och smärtan blev klart värre på morgonen. Som tur är har jag tramadol att knappra på.

  På kvällen just nu är det lugnt och jag känner mkt lite smärta men jag känner på mig att den kommer tillbaks på morgonen i morgon.

  Det är som värst på morgonen av någon anledning

 41. Jag vill ge alla er OROLIGA människor lite hopp! 🙂 Operationen och de efterföljande dagarna BEHÖVER inte alls vara så hemska som många beskriver. Självklart gör det ont (speciellt när man sväljer och pratar – gör ungefär lika ont som en hardcore halsfluss) och man blir utmattad och lite grinig av att det gör ont och att man inte får i sig så mycket energi – men se till att ta smärtstillande medicin INNAN du börjar få ont igen, med jämna mellanrum, så är chansen större att du klarar det fint. Är själv på min 9 dag efter op idag – äter fortfarande ipren+panodil (har inte behövt mer smärtstillande än så), men har börjat trappa ner idag. Har fortfarande “skorpor” (=gulvita beläggningar) kvar, som luktar, men de minskar dag för dag. Har inte haft blödning alls. Gammal nyhet, men det som hjälper bäst mot smärtan, förutom smärtstillande/antiinflammatoriska tabletter är ISGLASS 🙂 Och mitt bästa tips inför operationen: be om medicin som minskar illamående (ges intravenöst i samband med operationen) – så kan man bara njuta av morfinets snurrighet och smärtstillande effekt, utan obehagskänslor 🙂 Det hela är helt klart värt det! Kan svälja helt normalt nu (kom knappt ihåg hur det kändes) och känns som jag andas mkt friare. Självklart ska ni operera er om ni får chansen, inget att oroa er för!

 42. nu är det natt o vaknade av att ha en extrem smärta. operarades i onsdags den 29 juni o nu är det den 5 juli. har hysteriskt ont, har nu tagit två citodon o det börjar kännas lite lättare i halsen, men jag vill inte gå o lägga mig igen för jag vet hur jag kommer att må när jag vaknar. hatar detta, vekligen hatar denna smärta. måste ha något starkare och som varar längre, ska ringa läkaren imorgon. jag började med alvedon o diklofenak, det fungerade jättebra de två första dagarna sedan har det bara blivit värre. ska se om han ska skriva ut tramadol, verkar som om ni andra har haft nytta av det. jag har sedan tidigare fått utskrivet flytande xylocain som skall gurglas, kanske borde prova det… nåja vi får väl se vad som händer. börjar att längta efter mat nått enormt. bara filmjölk o gröt o soppor sedan en vecka…

 43. provade xylocain för en stund sedan och det verkar inte, inte citodon heller, har lite panik nu. måste ha ngt starkare annars så får de söva mig…

 44. Hej och TACK för att du valt att skriva en del…
  Jag är inne på min 5:e dag efter att ha opererat bort halsmandlarna och jag är så tacksam för att jag kunde få läsa detta nu och känna att jag kanske inte behöver slänga mig på luren och åka akut…..*är ensamstående med två små flickor* så det är lite svårt för mig att bara åka….men det är sååååå tufft…allt gör ont tillome att gå gör ont i halsen, öronen och lite ner i bröstkorgen fy och uch…fick ju strickta order om att inte lyfta tungt och det är inte det lättaste när min minsta dotter bara är 11 månader och inte kan gå helt än=/
  Smärtan är OLIDLIG…och jag har HÖÖÖÖÖG smärttröskel *har ändå fött 2 barn utan någon som helst smärtlindring utan att direkt klaga* så det gör ONT men j*vligt stora bokstäver att få mandlarna bortopererade….inte de första 2-3 dagarna men NU!!!!!!!!
  jag är lättirriterad till tusen, kan inte prata, kan inte skälla ifall de små hittar på hyss, får ju som sagt inte bära=/, klarar knapt inte av att få i mig smärtstillande då det gör för ont att svälja, äter typ INGET *vilket är jäkligt dumt*, tycker att allt smakar äckligt….surt och allmänt äckligt även sånt jag verkligen gillar, är rädd för att ha en infektion eller att börja blöda.
  Det känns lite bättre i själen att få skriva av sig lite det var därför det blev lite mycket kanske men^^
  Jag hoppas jag och min lilla familj överlever det här med!!!!!
  Kram

 45. Opererade mina mandlar i fredags och kan nog meddela att jag upplevde min värsta smärta i måndags.. Är strax inne på min sjätte dag och det känns redan bättre! Saknar dock maten som fan, har lyckats gå ner 3 kg, hoppas dock på lite mer haha! Än så länge har jag inte fått några blödningar från halsen och jag hoppas att jag får några heller.. Kan säga att det är värt ingreppet, man andas så mycket mer och det är från person till person när det gäller smärtan. Vissa får extremt ont och vissa får mindre ont, har turen att vara en av dem som kan tåla lite mer, har än så länge bara klarat mig på 2 panodil om dagen, 4 gånger dagligen! Tack för en underbar blogg o till er alla som ska genomföra ingreppet, oroa er inte, allt kommer lösa sig!

 46. Hej!
  Angående röstförändring. Vår son drygt 4 år opererade bort mandlarna eller rättare sagt halva mandlarna brändes bort. På barn är operationen mycker mer lindrig!
  Det första han sa när han vaknade upp var att han var hungrig. Han fick vänta c.a 2 timmar, fick då dricka och snart åt han både glass och smörgås. Han visste inte heller vad han hade gjort. Han hade inte särskilt ont. Lite klagade han efter några dagar. 2:a dagen efter operationen var han på dagis igen och var som vanligt! Men vi märkte att hans röstläge blev ljusare. Vi kände först inte igen honom. Det blev tydligare och tonläget blev högre. Men han har inga problem att sjunga, snarare träffar han tonerna ännu lättare nu. (Jag är musiklärare) Jag själv sitter nu med trol. halsfluss för andra gången i år och skulle läsa på lite om borttagning av mandlar. Lite skärrad blev man av läsningen men också intressant att få läsa. Får man information bidrar det ju till att en del av ens rädsla försvinner. Tack för detta!
  Hälsn. Maria

 47. Tack för all läsning. I morgon är det 1 vecka sedan min operation, jag har en hög smärttröskel, men fan, föder hellre barn igen än att uppleva denna smärta, pajar hellre sönder knät igen istället för denna smärta. Det är totalt olidligt för mig, jag känner mig sjukt svag då jag inte får i mig mat i princip, inte heller vatten, är väldigt uttorkad, men minsta lilla gång jag behöver svälja känns som att jag sväljer rakblad.
  Det jobbigaste förutom att jag har ont är att inte kunna prata, min son är 16 månader, dvs han älskar när jag sjunger, läser och busar med honom. I veckan har han tack och lov varit hos sin dagmamma, sedan har jag haft turen att en kompis tagit honom fram till läggdags, jag orkar bara inte med honom, och då är han inte gnällig eller så, utan sitt vanliga glada jag. Men när jag inte kan göra något, inte ha någon ork till något, och en sambo som jobbar eftermiddag, livet känns helt förjävligt just nu.
  Vill bara somna och vakna tidigast när det slutat göra ont!

  Äter dikoflenak+alvedon, ringt in flera gånger till öron-näsa-hals, men kärringen säger bara att du visste att det skulle göra ont bla bla bla…. Idag fick jag iallafall citodon utskrivet, men är så otroligt arg på läkaren som inte lyssnar, bad specifikt om tabletter, men idioten skriver ut brustabletter så man måste svälja många fler gånger.

  Har haft 1 “halvbra” natt, dåförra natten, men natten till idag var helt hopplös, nu sitter jag här och väntar på att klockan ska bli 8 så jag får ta fler tabletter, ska prova ta 2 citodon och se om de hjälper mig något, sen är det bara att försöka somna, men ska iallafall bunkra upp brevid sängen med diklofenak och alvedon tills jag vaknar inatt. Får bara sova max 3-4 timmar per dygn då jag har för ont resten av tiden.
  Ingen sömn+ingen mat= En väldigt irriterad och deprimerad tjej.

  Men tack för att alla skrivit så mycket, det värmer att veta att detta helvete faktiskt kommer att bli bättre, och om jag har tur kanske nu redan i helgen?!

 48. Idag är det lördag och jag opererades i torsdags så det är dag tre. Jag har klarat mig ganska bra förutom att jag är in i så heeelvetes hungrig! jag har ätit soppa och glass, vill ha pizza och tacos. hahah efter att ha läst här låter det som om dag fyra är jobbig! så vi får hoppas att min dag imorgon blir ok!

  Tack för bra läsning!

 49. ett tips är att blötlägga panodilen så ni inte sväljer hela tabletter, det smakar skit men det funkar för mig!

 50. Hej, Är nu inne på den 6 dagen efter operation och jag måste säga att det inte har varit speciellt rolgt. Ständig smärta som strålar upp mot öronen, och inte nog med det, på min fjärde dag kl 4:00 fick jag kramp i gallväggarna i magen som gjorde att jag fick åka ambulans till akuten för att det gjorde så obeskrivligt ont. Det visa sig vara medecinen diklofenak fel. Att få slippa denna smärta och börja äta mat igen,(Pizza)är det enda jag tänker på.

  Nu hoppas jag verkligen att det är värt allt djävulskap och att jag slipper vara sjuk nå mer efter detta.
  Tack för en bra blogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *