Introduktion: Tonsillektomi

HalsmandeloperationVälkommen till halsmandeloperation.se – bloggen där jag beskriver i detalj hur dagarna efter min tonsillektomi kändes. Jag startade bloggen då jag själv var lite osäker och inte riktigt hittade information om hur det går till när man opererar bort halsmandlarna och vad som kunde hända och hur det skulle kännas. Självfallet är inte varje historia likadan och det kan skilja sig mycket på hur ont man har och när man kan börja äta vanligt, men jag har försökt att få med allt jag själv gick igenom, så jag hoppas ni iallafall får en inblick hur de tio dagarna kan vara. Jag har valt att skriva bloggen med en stil som är strikt om tonsillektomi , mina tankar och hur allt kändes. Detaljer som vad som kom på tv eller vad jag gjorde på dagarna har jag försökt att lämna bort så gott det går. Jag hoppas att du som läsare uppskattar mitt arbete och delar med dig av informationen till nära och kära som ska genomgå en tonsillektomi och självklart själv läser den om du själv ska opereras. Här nedan följer lite utdrag från alla inläggen, som förhoppningsvis ska få dig att bli intresserad av att läsa mer. För att hitta alla dagarna i ordning kan du navigera in dig på sidan “Läs om mina tio dagar” eller trycka dig fram, inlägg efter inlägg, i menyn till höger. Trevlig läsning och lycka till!

Dag ett efter tonsillektomi:

Det kändes som jag varit nedsövd i bara några sekunder när jag vaknade, med samma tankar i huvudet, vilket överaskade mig rejält! Jag hade otroligt ont och…..

Dag två efter  tonsillektomi:

Vakna upp på sjukhuset av att en sköterska gav mig värktabletter, två citodon och en voltaren. Hade inte jätteont, vilket förvånade mig ganska mycket då jag legat hela natten utan någon som helst smärtstillande…..

Dag tre efter  tonsillektomi:

Smärtan i halsen var faktist inte intensiv alls, även innan tabletterna. Hade förväntat mig att ha mer ont och kände mig ganska lättad. När jag vaknat till liv igen…..

Dag fyra efter tonsillektomi:

När jag kom hem med pizzan började jag äta direkt, men tänkte fortfarande på att jag var ganska nyopererad och borde ta det lugnt och undvika kanterna…..

Dag fem efter  tonsillektomi:

Smärta. Det upplevde jag ganska direkt när jag vaknade klockan fyra på morgonen. Smärtan strålade verkligen upp mot öronen, det var värst på vänster sida…..

Dag sex efter  tonsillektomi:

Anlände till akutmottagningen och fick vänta en halvtimma på att träffa akutläkaren, han kollade ner lite i halsen och beordrade mig till labbet för att kolla efter infektioner genom blodprov…..

Dag sju efter  tonsillektomi:

Att vakna i en smärta som strålar ut från halsen upp mot öronen är något av det värsta som finns…..

Dag åtta efter  tonsillektomi:

I ambulansen fick jag spotta ut allt blod jag fick upp ur halsen i en liten påse, det var inte jättemycket och det kändes som att jag blödde mindre och mindre med tiden…..

Dag nio efter  tonsillektomi:

Vaknade upp och till min förvåning hade jag verkligen inte lika ont längre, det var som att smärtan försvunnit över natten…..

Dag tio efter tonsillektomi:

Jag gurglade fortfarande halsen, tog voltarentabletter men struntade i smärtstillande och kände mig fri från helvetet som varat några dagar…..

7 thoughts on “Introduktion: Tonsillektomi”

 1. Jodå läkningen gick fin fint den. Jag har opererat bort mina halsmandlar för 6år sedan så jag vet ju vad man går igenom, men jag fick sova över på sjukhuset då och det behövde inte hon.

 2. tjena!
  jag opererade bort mina halsmandlar för lite över ett år sedan, med laser. i en månad var allting bra, jag kunde andas normalt igen, äta normalt och snarkade inte. men sedan började allting igen, och nu är det nästan värre än innan operationen. jag är konstant sjuk och har varit det i lite mer än tre år snart.
  tråkigt när det inte funkar som det ska..
  intressant blogg föresten, kul med nåt annorlunda! keep on this good work och lycka till med halsmandlarna!
  välling är förjäkla bra när det gör ont och man är lite less på isglass!

 3. Trevligt initiativ till blogg! Letade som en galning på nätet om info innan jag skulle operera mig, vet att det är fler som gör det!

 4. Jag har också opererat bort tonsillerna. Jag vaknade upp efter operationen och jag fick ett besked om att allting hade gått bra. Det jag inte visste om när jag lämnade sjukhuset var att jag hade ett hål kvar i svalget/halsmandlarna efter att jag hade opererat bort dem, de glömde sy ihop hela vägen upp. När jag kom hem märkte jag ingenting. Jag va ute som vanligt och trodde att allting va bra men när jag sen kom hem satt jag vid toastolen och började spotta blod. Det ena ledde till det andra och till slut satt jag vid soffan med 2 påsar som jag hade fyllt med blod ( började spy blod ). När jag sedan åkte upp till akuten igen såg de va felet va och fixade till det. Nu e jag helt läkt men har lite svårigheter med att andas ibland och snarkar däremot.
  Själva operationen är inte farlig men ska man göra den ska man vara säkra på att de som utför operationen kan sin grej.

 5. För mig hyvla dom bort dom med något verktyg. Vart ganska okej ändå. Dag6 var värst, var som nån kört in 2knivar i var sitt öra! Äta har inte vart något större problem, 1h efter smärtstillande så gick det äta. Ansträngning är dock nått man ska hålla sig ifrån. 8 alvedon och 3 diklofenak om dagen..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *