Inför tonsillektomi

I svalget finns de båda halsmandlarna (tonsillerna) som medverkar i kroppens försvar mot infektioner.  Tonsillerna är ofta relativt stora hos barn och blir med åren något mindre. Om tonsillerna är så stora så de blivit till ett problem är det dags för en tonsillektomi, men vad händer innan operation?

Allt börjar med att du blir kallad till sjukhuset några dagar före operation för undersökning och provtagning. Du får träffa narkosläkare och ställa frågor till läkaren och sjuksköterskona om det är något du undrar över, och om proverna ser bra ut och du är i skick för att operera dig får du en operationsdag*.
När du sen kommer till sjukhuset ska du ha fastat i minst sex timmar* och vara så uttömd på vätska som möjligt. Om du uppfyller kriterierna och allt går som planerat får du byta om till en sjukhusskjorta och lägga dina kläder och värdesaker i ett skåp man låser, dock bör du undvika ta de värdefullaste av saker då sjukhuset inte kan ansvara för dem. När du gjort det får du en kopp med förberedande mediciner, oftast lite värktabletter och anti-inflamatoriska mediciner som förbereder din kropp för smärtan och läkningen. När tabletterna är svalda får du gå på toa en sista gång för att ha så lite urin som möjligt i blåsan, och när det är gjort lägger du dig i sängen och blir utkörd till operationssalen. Läs gärna om hur du opereras på sidan “Om operationen”.

*Du får troligtvis bara en operationsdag men ingen tid, då operationer inte kan planeras så långt framåt. Du får uppgiften att ringa till avdelningen dagen innan och prata med operationsplaneraren så får du mer exakt tid du ska infinna dig på sjukhuset.

**Man kan kräkas under operationen och man ska man inte ha mat i magen, för det kan åka ner i lungorna och orsaka akuta komplikationer med syretillförseln under ingreppet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *